Bezuinigen 

Onder de kop ‘Gemeente schrapt groen’ berichtte de Goudse Post afgelopen week over het besluit van het college om te bezuinigen op het groenonderhoud.

Het is al jaren aan de orde van de dag: onderhoud van het openbaar groen is zo’n beetje de eerste kostenpost waarop gemeentes bezuinigen. En omdat groenonderhoud (arbeids)intensief is, en dus duur, kan er een flinke besparing worden bereikt. Meestal worden bosjes of heestervakken vervangen door gras en blijft zwerfvuil langer liggen. Minder vaak maaien, inboeten en vervangen komt ook veel voor.

Hoe erg is dit? Het hangt er maar vanaf aan wie je het vraagt.

vak 29In opdracht van de VHG, branchevereniging voor ondernemers in het groen, is een paar jaar geleden onderzocht wat de gevolgen zijn van het bezuinigen op groenonderhoud. Uit dit onderzoek uit 2011 komt naar voren dat 42,9% van de ondervraagden meent dat er ‘voor de gebruikers over het algemeen niet veel gevolgen zullen zijn’.  Het onderzoek is gehouden onder specialisten die met groen zijn belast en/of financiële ambtenaren.

In een peiling door het CROW onder gemeenten laten beheerders een ander geluid horen. ‘Bijna de helft van hen maakt zich zorgen over de kwaliteit van de openbare ruimte. Bij verdere bezuinigingen kunnen zij die bodemkwaliteit niet langer garanderen, met een verhoogd risico op verrommeling en verloedering’.

Mijn probleem met beide onderzoeken is: moet je dit wel vragen aan ambtenaren? Krijg je dan het antwoord dat je zoekt? Financiële ambtenaren staan voor ‘hun’ bezuinigingen en zullen eventuele negatieve gevolgen ‘klein’ houden. Beheerders staan voor (het voortbestaan van) hun afdeling en zullen  negatieve gevolgen wat aanzetten.

Het lijkt me nuttiger om de burgers zelf te vragen naar de gevolgen van minder groenonderhoud.  Dat gebeurt via tevredenheidsonderzoeken en wat blijkt? Burgers lijken het te accepteren dat door bezuinigingen het straatbeeld rommeliger wordt. Althans, dat concludeert CROW, want het tevredenheidsniveau van de burger tav het openbaar groen is nauwelijks gedaald. (persbericht 9-2-2014)

Ik ben geneigd niet zo snel met de conclusie van CROW mee te gaan. Want ook hier geldt: het is maar aan wie je het vraagt maar vooral ook, hoe en wanneer je de vraag stelt.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAVerrommeling van het straatbeeld gaat geleidelijk. De eerste jaren valt het nog wel mee en kan de burger goed leven met wat een minder goed bijgehouden plantsoen of park en met blad- of zwerfafval dat langer blijft liggen. Maar het gaat zich op de langere termijn wreken. Het is al zo vaak onderzocht en gebleken: als de omgeving verslonst, verslonst de burger ook. De conclusie dat bezuinigen op onderhoud van het openbaar groen de burgers nauwelijks lijkt te raken vind ik dus wat voorbarig. Vraag het over 3 jaar nog eens.

Afgezien hiervan geeft de gemeente met het verder bezuinigen op openbaar groenonderhoud geen goed voorbeeld aan haar burgers. En dat is wel haar primaire taak. De gemeente moet zorgen voor een schone, veilige en functionele leefomgeving voor haar burgers. Hmmm, schoon, veilig en functioneel…dat zijn nu net de drie uitgangspunten van de gemeente Gouda voor het onderhoud van het groen…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.