De Groene Wal

Bloeiende winterakoniet langs het pad. Kleine gele bolletjes op een groen rozetje, sommige zijn al open. Ik loop op een zonnige middag op (of over?) de Groene Wal, een groenstrook aan de rand van de wijk Bloemendaal, tussen de Groenhovenweg en de snelweg A12.Inderdaad, langs de snelweg. Voor mij was dit gegeven in het verleden al genoeg om er niet te willen wandelen. Want groen + snelweg = groen + herrie. Niet aantrekkelijk.

Maar nu ik er loop moet ik toegeven: het is een leuke wandeling. Door de hoogteverschillen, de verschillen in open en dichte stukken en door verschillende waterpartijen is het een afwisselend gebied. De paden liggen er goed bij; onlangs voorzien van een nieuwe laag houtsnippers. Ook liggen er paden van – zo te zien – donkerrode mijnsplit.  En de herrie valt mee.

Dit  is best een mooi groen stukje Gouda, zelfs in februari.  Bij thuiskomst ben ik op zoek gegaan naar meer informatie. Ik kwam al snel uit bij een boekje/folder van Cyclus, waarin veel informatie is opgenomen over de geschiedenis , flora en fauna van de Groen Wal.

Rond 1973 is met de aanleg van de wal begonnen. Omdat dit een van de eerste natuurlijke geluidswallen zou worden had deze  zowel een proef- als voorbeeldfunctie. De aanleg van de geluidswal moest enerzijds het geluid en het zicht op de snelweg verminderen ten behoeve van de bewoners van de woonwijk Bloemendaal. Maar ook konden op deze manier grote hoeveelheden afval worden weggewerkt. Dit afval, hout en puin, werd als een langwerpige wal opgeworpen en afgedekt met een laag grond en zand. Daarop werd de Groene Wal aangelegd.  Later bleek deze manier niet te werken: het geluid werd niet geweerd door de bomen en struiken en bovendien zakte de wal, door de slappe veengrond. In 2006 zijn daarom geluidsschermen geplaatst. (ontleend aan het boekje ‘Wandeling over de Groene Wal’, uitgegeven door Cyclus en de gemeente Gouda)

Na 42 jaar is de Groene Wal uitgegroeid tot een gebied met een ecologische waarde, versterkt door het ecologische beheer: er zijn vlinderstroken ingericht, voortplantingsplaatsen voor amfibieën aangelegd en dood hout achtergelaten ten behoeve van paddenstoelen. Hierdoor is de biodiversiteit sterk toegenomen.

Wat betreft die biodiversiteit: hier volgt een indrukwekkende opsomming van de flora en fauna op de Groene Wal (overgenomen uit het boekje – stand van zaken 2008): 21 voorjaarsplanten (stinzenplanten, waaronder de winterakoniet), 67 boom- en struiksoorten,  59 inheemse planten , 204 paddenstoelsoorten, 44 vogelsoorten, 4 amfibiesoorten, 1 reptielsoort (de ringslang), 3 roofdiersoorten (bunzing, hermelijn en wezel!), 4 muissoorten, 4 vleermuissoorten, 3 insecteneters, 13 vlindersoorten en 10 libelsoorten.

Een aanrader voor een wandeling en een opsteker voor het beheer.

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.