Central Park

centralpark1webNew York, Central Park. Met enkele stappen ben je uit de hectiek van de stad en betreed je een landelijke omgeving, met weides, bos en grote waterpartijen. Je kunt er uren wandelen en je waant je buiten de stad. Dit is maximaal stedelijk groen!

De aanleg van het park, met een omvang van 341 hectare, duurde 16 jaar. In 1873 was de officiële opening.  De aanleiding voor de aanleg was de explosieve toename van inwoners van New York tussen 1821 en 1855. Om te ontsnappen aan de drukte en de chaos van de stad kregen de bewoners steeds meer behoefte aan open ruimtes. In die tijd waren dat alleen kerkhoven.

De roep om een groot openbaar park kwam in die tijd onder anderen van de eerste Amerikaanse landschapsarchitect Andrew Jackson Downing. Downing (1815-1852) was een pleitbezorger van het aanleggen van publieke parken in de VS, die de gezondheid van mensen zouden bevorderen en hun dichterbij de natuur zouden brengen. Destijds een geheel nieuwe denkwijze.

Central-Park-Mapweb
Oude kaart van Central Park

In 1853 bestemde het New Yorks bestuur op het eiland Manhattan een gebied van 2.8 km² tussen 59th en 106th Street voor de aanleg van het park. Een Central Park-commissie werd aangesteld om de ontwikkeling van het park voor te bereiden. In 1857 hield deze commissie een landschapsontwerp-wedstrijd. Deze wedstrijd werd gewonnen door de schrijver/landschapsarchitect Frederick Law Olmsted (waarover meer in een andere blog) en de Engelse architect Calvert Vaux, met hun ontwerp ‘Greensward’.

Rond 1860 werd nog eens 26 ha grond aangekocht, ten noorden van het park tussen 106th en 110th Street. Tussen 1860 en 1873 werd meer dan 14.000 m³ bovengrond aangebracht uit New Jersey, omdat de oorspronkelijke bodem niet goed genoeg was om de verscheidenheid aan bomen, struiken en platen te dragen, conform het Greensward-ontwerp. Uit het park waren meer dan 10 miljoen karrenvrachten aan materiaal afgevoerd, inclusief bodem en rotsen, die handmatig waren uitgegraven. Meer dan 4 miljoen bomen, struiken en planten werden geplant. Ca. 5.000 arbeiders waren betrokken bij de bouw van de bruggen, wegen en gebouwen en aanplant.

Central Park heeft verschillende meren, een uitgebreid net van wandelpaden, twee schaatsbanen, een roeivijver, een kleine dierentuin, verschillende gebouwen, een dierenbegraafplaats, open grasgebieden, dichte beboste stukken en meerdere speeltuinen.

centralpark3 webHet park wordt beheerd door de ‘Central Park Conservancy’, een non-profit organisatie, opgericht in 1980. De organisatie heeft een beheercontract afgesloten met het bestuur van de stad New York. Dankzij giften van particulieren en bedrijven en subsidie van de stad New York heeft de Central Park Conservancy  tot nu toe bijna 700 miljoen dollar kunnen investeren in het park. De organisatie neemt 75% van de jaarlijkse beheerkosten  a 57 miljoen dollar voor zijn rekening. Hiervoor houdt het zich bezig met alle aspecten van het onderhoud van het park, maar ook met verbeteringen en herstel.  Een opsomming van de werkzaamheden:  maaien graslanden; verwijderen bladafval; snoeien en bemesten bomen;  planten struiken en vaste planten; onderhoud speelvelden;  verwijderen van graffiti; onderhoud monumenten, bruggen en andere gebouwen;  onderhoud waterpartijen en bospercelen; beheersen van erosie en onderhoud drainagesysteem.

(bronnen: http://en.wikipedia.org/wiki/Central_Park, www.centralparknyc.org en www.centralpark.com)

 

.

 

2 gedachtes over “Central Park

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.