Rode loper

Afgelopen zondag werden in Los Angeles de jaarlijkse filmprijzen, Oscars, uitgereikt. Een paar uur lang waren het Dolby theater, en vooral de rode loper, wereldwijd in het nieuws.

Van een heel andere orde, en met aanmerkelijk minder media-aandacht, is vorige maand de verkiezing van de boom van het jaar 2015 gehouden. 

Uit drie genomineerden is de Magnolia kobus verkozen tot winnaar, aldus www.degroenestad.nl. Terecht, want deze Magnolia is een prachtige boom met schitterende bloemen in het voorjaar.

De verkiezing is een initiatief van de LTO Cultuurgroep Laan, Bos- en Parkbomen. Tijdens de Boomkwekersdag op 15 januari konden aanwezige kwekers hun stem uitbrengen op drie uitheemse bomen: de Liriodendron tulipifera (Tulpenboom), Magnolia kobus (Beverboom) en Ostrya carpinifolia (Europese hopbeuk). Zelf vind ik de Tulpenboom erg mooi, misschien wel mooier.

Volgens het bericht waren deze drie bomen geselecteerd door een vakjury, bestaande uit o.a. dendrologen, boomkwekers en hoveniers. Zaten er ook groenbeheerders bij? Jammer dat dit niet vermeld wordt. Zij moeten de bomen gaan verzorgen, waar vooral de eerste jaren toch wel wat bij komt kijken.

magnoliakobusweb
Magnolia kobus

De kandidaat-bomen moesten aan een aantal voorwaarden voldoen om ‘boom van het jaar’ te kunnen worden. Zo moesten ze, voor toepassing in openbaar groen, onderhoudsvriendelijk (beheerders!), gezond (logisch), voldoende beschikbaar en Europees toepasbaar zijn. Die laatste voorwaarden moest ik even verwerken. Als ik aan de boom van het jaar denk, denk ik niet gelijk aan ‘voldoende beschikbaar’ en ‘Europees toepasbaar’. Ik denk veel meer aan ‘jaarrond aantrekkelijk’ of ‘opvallend mooie bloei/herfstkleur/bast’.

Maar dat komt natuurlijk omdat ik geen kweker ben. Voor kwekers is het logisch dat ze producten promoten die het commercieel goed zullen kunnen doen. Die op voorraad zijn en die niet alleen in Nederland succesvol kunnen zijn maar ook naar het buitenland kunnen worden geëxporteerd. En kennelijk is de Magnolia kobus daar zeer geschikt voor. Meer dan de Tulpenboom en de Hopbeuk. Ook hierbij mis ik informatie, want waarom is dat zo? Zijn er meer beverbomen beschikbaar dan tulpenbomen of hopbeuken? ‘Doen’ magnolia’s het beter in het buitenland?

Duidelijk is in ieder geval dat de verkiezing ‘boom van het jaar’ toch wel nadrukkelijk een commercieel gebeuren is. En daarin verschilt het dan weer niet veel van de verkiezing van de Oscars. De Magnolia kobus zal het niet uitmaken: uitrollen die rode loper!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.