Uitdaging

De gemeente Lelystad heeft een prijsvraag uitgeschreven: Bedenk een concept om de uitgaven aan het onderhoud van de openbare ruimte te verminderen of hiervoor extra inkomsten te genereren.

Het beste idee levert 1.000 euro op.

Reden voor de prijsvraag, challenge geheten, is volgens de gemeente dat het veel kosten maakt voor het onderhoud van de openbare ruimte. En dat komt weer door ruime opzet van de stad: het heeft 1240 hectare aan openbaar groen, zoals parken, plantsoenen en brede groenstroken, ruime stadshoofdwegen, straten en pleinen.

Jee, wat erg. Ik wist dit niet maar het is bijna een reden om naar Lelystad te gaan.

Het verbaast me (weer) dat openbaar groen enkel wordt gezien als een kostenpost. Ook door de gemeente Lelystad, die kennelijk zo in zijn maag zit met al die parken en groenstroken dat het een prijsvraag heeft uitgeschreven voor het beste idee om de druk op de begrotingspost ‘onderhoud openbaar groen’ te verlichten.

Lelystad vindt het een groot probleem. Knarsetandend vermeldt het dat, ‘vergeleken met andere steden’ het veel meer openbare ruimte in beheer heeft dan andere steden. Met enige tegenzin zo lijkt het, zegt de gemeente te behoren tot de drie groenste steden van Nederland. Afgaand op de impressiefoto’s die bij de oproep geplaatst zijn, staat in Lelystad openbaar groen gelijk aan treurige stroken gras met bomen erin.

De gemeente zegt ‘uiteraard’ al het nodige gedaan te hebben om de kosten te drukken. In het verleden is al het ambitieniveau van onderhoud naar beneden bijgesteld. Andere maatregelen die Lelystad heeft genomen: minder maaien, minder gebruik van het (duurdere) geluidsreducerend asfalt en het aanpassen van het openbaar groen waardoor het onderhoud met minder middelen kan worden uitgevoerd (= van heesters naar gras). Wow, heel vernieuwend allemaal. Daar kunnen de twee alternatieve vormen van onderhoud die de gemeente heeft ingevoerd, zoals een schapenweide en het beschikbaar stellen van grond voor een gemeenschappelijke moestuin helaas niet tegenop.

Lelystad komt er niet meer uit, de ideeënbus is leeg en iemand heeft toen maar bedacht om een challenge uit te schrijven om de kosten verder terug te brengen.

Bah, wat een waardeloze benadering van openbaar groen.

Ik draai het liever om: wees trots op die openbare groene ruimte! Beschouw het als een ‘asset’ en behandel het als zodanig! Omarm de parken, plantsoenen en groenstroken.

groenstrook Lelystad
Niet zo…
groenstrook utrecht
Maar zo!

Lelystad is ontstaan uit de voormalige Zuiderzee en heeft een gevarieerde bodem, kalkrijk, soms nog wat zout en zuur aan de oostkant van de gemeente, zand, veen en klei. Hoe bijzonder is dat! Maak die ontstaansgeschiedenis zichtbaar in de opzet van het openbaar groen. Green heritage, in Engeland zijn ze daar al veel verder mee.

Doe zelf mee aan een challenge en streef ernaar de mooiste groene stad van Europa te worden, the European Green Capital of 2020! De toeristen komen dan vanzelf, evenals de inkomsten. Met aantrekkelijke fietspromenades langs al die mooie groene plekken in de stad maak je dan ook nog kans om fietsstad van Nederland te worden.

Ik geef toe, dit kost veel geld en vraagt om lef om keuzes te maken. Lelystad, ga de uitdaging aan!

 

(openingsfoto: http://www.platformvoer.nl/de-groene-contramal / foto groenstrook gras: uit briefing challenge Lelystad / foto groenstrook met planten: gemeente Utrecht)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.