Filmische parken en tuinen

De meeste openbare parken en tuinen zijn bij het  grote publiek onbekend.  Maar een aantal is wereldberoemd, mede omdat ze in films voorkomen die ‘iedereen’ heeft gezien. En natuurlijk ook omdat ze prachtig, indrukwekkend en geweldig zijn!

Central park in New York – Verenigde Staten

Grote kans dat je een film hebt gezien die voor een deel in Central Park is opgenomen, want het schittert in meer dan 170 films. De bekendste zijn misschien wel ´Hair´ (1979), ´Hannah and her sisters´ (1986), ´When Harry met Sally´ (1989), ´Night at the museum´ (2006),´Spiderman 3´ (2007)  en ´Enchanted´ (2007). Toen ik er – lang geleden – was kwam het park me alleen al vanwege de films niet onbekend voor, het leek wel alsof ik er eerder was geweest

Kensington Gardens en St James’s Park in Londen – Verenigd Koninkrijk

In Kensington Gardens zijn ‘Finding Neverland’ (2004) en twee ‘Bridget Jones’-films (2001 en 2004) opgenomen. In een hilarische scene  uit een van de laatstgenoemde films gaan Hugh Grant en Colin Firth elkaar te lijf in het bassin van de fontein in de Italiaanse Tuin.

St James’s Park is te zien in de films ‘Mrs Henderson Presents’ (2005), ‘Match Point’ (2005) en ‘101 Dalmatiërs’ (1996). In de Bond film, ‘Die another Day’ (2002), landt de ‘bad guy’ Gustav Graves, met zijn parachute in het park.

italian-garden-ruth-sharville
Fontein in de Italiaanse Tuin in Kensington Gardens.

De Tuinen van Monet en van Versailles – Frankrijk

De tuinen van Monet zijn natuurlijk wereldberoemd en hebben geen film ‘nodig’ om nog beroemder te worden. Toch noem ik ze omdat ze voorkomen in een van mijn lievelingsfilms ‘Midnight in Paris’ uit 2011. Die begint met een romantische scene tussen de hoofdrolspeler Gil (Owen Wilson)  en Inez (Rachel MacAdams). Ze staan in de Monet-tuinen op misschien wel het meest gefotografeerde bruggetje van Frankrijk.

In diezelfde film ook de ontzagwekkende tuinen bij het paleis van Versailles. Hier vindt een grappige scene plaats waarin Owen Wilson zich doodergert aan de ‘gelegenheidsgids’ en kaper op de kust van zijn personage Gil.

In de Tuinen van Versailles is ook de historische film ‘Marie Antoinette’ (2006) opgenomen, met Kirsten Dunst in de hoofdrol.

Nederlandse parken/tuinen in films

Natuurlijk heb ik voor deze blog ook gezocht naar Nederlandse parken en tuinen die in (Nederlandse) films voorkomen. Het is me niet gelukt er een te vinden. Ik kan me niet voorstellen dat er nooit scenes zijn opgenomen in het Vondelpark, Amsterdamse Bos, of ander park in Amsterdam, of in welke andere Nederlandse stad dan ook. Laat het me maar weten als jij wel een bekende film weet te noemen!

 

Foto’s: www.sonypictures.com/movies/midnightinparis (stills uit Midnight in Paris), www.sonypictures.com/movies/marieantoinette2006feature/ (still uit Marie Antonette), Metro-Goldwyn-Mayer Studios Inc. (When Harry met Sally), http://www.warnerbros.com/elf (still uit Elf), http://marvel.com/movies/movie/17/spider-man_3 (still uit Spiderman 3), Ruth Sharville (commons. wikimedia.com – fontein in Italiaanse Tuin in Kensington Gardens).

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.