Groene ziekenhuisdaken

Een paar weken geleden moest ik een paar dagen het ziekenhuis in voor een operatie.  Ik lag op de derde etage in een kamer bij het raam en keek uit op een saai, onveranderlijk, grijs plat dak.  Lezen of tv kijken ging nog niet lekker dus ik was geregeld aangewezen op dat uitzicht.

Echt vrolijk werd ik er niet van maar omdat ik er maar een paar dagen lag was ik er niet zoveel mee bezig. Ik dacht wel aan al die patiënten die veel langer moeten blijven en waarop zo’n grijs uitzicht een effect kan hebben.

Groen en gezondheid; er zijn voldoende wetenschappelijke aanwijzingen dat groen een heilzaam effect heeft op  zieke mensen. Niet dat groen medicijnen kan vervangen natuurlijk, maar gebleken is dat zieke mensen zich sneller beter voelen als ze de mogelijkheid hebben om naar buiten te gaan, om in een tuin te werken of zelfs maar uitzicht hebben op groen.  Vitaminen ‘G’, wordt dat wel genoemd.

Een paar wetenschappelijke onderzoeken over het effect van groen op patiënten:

  • Patiënten die na een galblaasoperatie uitzicht op groen hebben, bleven korter in het ziekenhuis, hoefden minder pijnstillers en hadden minder negatieve feedback naar het verpleegkundig personeel dan zonder uitzicht op groen (Ulrich, RS. ‘View through a window may influence recovery from surgery’, Science 1984– bekendste en meest aangehaalde onderzoek uit de VS)
  • Patiënten die herstelden na een depressie en daarbij verbleven in een zonnige kamer met uitzicht op groen, hoefden minder lang te herstellen dan patiënten met een uitzichtloze kamer (Beauchemin & Hays, 1996)
  • Personen met stress hebben het meest baat bij uitzicht op groen (Ulrich e.a. 1991)

 (bron: http://mvomoves.nl/groen-in-de-zorg-wat-zegt-de-wetenschap/)

Dit zijn al weer wat oudere onderzoeken maar het is lastig om recentere te vinden die gaan over het effect van groen op patiënten, zeker in Nederland. Er zijn wel ontwikkelingen: de VU is bezig met een meerjarig onderzoek naar het effect van een groene omgeving op herstel, dus dat moeten we nog afwachten.  En bij de huidige nieuwbouw van het Erasmus MC in Rotterdam wordt het principe van healing environment  toegepast. Zo zullen er daktuinen – mogelijk met bomen – aangelegd worden die toegankelijk zijn voor patiënten en medewerkers. Ook de atria zullen met beplanting ingericht worden.

Als je er zo over nadenkt is het bijna vreemd dat het juist in/op/rond ziekenhuizen nog geen gemeen goed is om zoveel mogelijk groen  toe te passen. Hopelijk komt hier snel verbetering in en wordt ook ‘mijn’ ziekenhuisdak, die van het Groene Hartziekenhuis, groen. Naast het effect op herstel van patiënten heeft zo’n begroeid dak ook nog een gunstig effect op de energierekening.

Groene ziekenhuisdaken: eigenlijk zou het verplicht moeten worden!

(foto’s: www.buildings.com, www.erasmusmc.nl/1739976/3267961/606632/HealingEnvironmentz, eigen foto)

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Een gedachte over “Groene ziekenhuisdaken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.