Parkranden

http://www.hotels.nl/nl/amsterdam/vondelpark/pictures/

Op de site www.Ruimtevolk.nl staat een blog van stedenbouwkundige Arjan Harbers over het verzilveren van de potentie van parkranden in steden.

De kern van zijn betoog is dat veel naoorlogse stadsparken helemaal verkeerd zijn gesitueerd, namelijk aan de rand van steden. Volgens hem zou er veel meer (geld) uit een stadspark te halen zijn als het omringd wordt door bebouwing. Vastgoed wordt immers meer waard als het grenst aan een park. Mooi meegenomen is dan dat hiermee de sociale veiligheid in zo’n park toeneemt en dat het veel meer deel uitmaakt van het ‘weefsel’ van een stad.

Hij noemt een aantal steden waarin het op dat punt is misgegaan: Rotterdam, Zoetermeer en Almere. De door hem aangehaalde parken grenzen hier aan industriegebieden, bedrijventerreinen, weilanden.

Ik ben het helemaal eens met zijn betoog en dacht gelijk aan een voorbeeld dichtbij huis, in Gouda. In de naoorlogse wijk Bloemendaal ligt aan de rand het Groenhovenpark. Ik schrijf vaker over dit park, zie ook mijn blog Hondenspeeltuin svp!. Voor mijn studie heb ik het een paar jaar geleden geanalyseerd om er achter te komen waarom het park niet goed functioneert.

googlemaps
Het Groenhovenpark, omgeven door sportvelden, een grote zwembadhal, parkeerterrein en onderaan bedrijventerreinen. Rechtsboven ligt de wijk.

Een van de redenen was en is de ligging. Het is omringd door (deels leegstaande) bedrijven, een groot parkeerterrein, een sportpark en flats. Om er als naburig wijkbewoner te komen moet je eerst een wandelingetje maken, tussen flats door, langs afgelegen fietspaden en sportvelden. Nee, aantrekkelijk is het niet. Het park zelf is best mooi, daar niet van. Over de inrichting valt ook het eea te zeggen maar ik beperk me nu tot de ligging. Ga ik er ’s avonds wandelen? Nou, nee.

Harbers betoogt dat er veel meer uit parken is te halen, door ze te omringen met bebouwing en dat het situeren van parken aan de rand van steden een gemiste kans is. Wat mij betreft is het Groenhovenpark zo’n gemiste kans.

Over 1 ding verschil ik van mening met Harbers: bij het dakpark in Rotterdam stelt hij de vraag ‘Zou een park niet beter tot zijn recht komen midden in een stedelijke wijk, dicht bij zijn gebruikers?’. Hiermee suggereert hij dat het dakpark deze aspecten ontbeert. Maar dat is niet waar. Het dakpark ligt wel degelijk in een wijk en de bewoners zijn er nauw bij betrokken. De participatiegraat is hoog, er wordt van alles in georganiseerd, juist door en voor de buurt. Dit park brengt juist veel toegevoegde waarde, wellicht óók wat betreft de prijzen van de huizen die eraan grenzen.

http://rotterdamarchitectuurprijs.nl/dakpark.html
Dakpark Rotterdam, rechts de wijk.

 

2 gedachtes over “Parkranden

  1. Een voorbeeld van een park midden in de bebouwing hebben we in Gouda ook, Park Atlantis met er omheen een woonwijk. Het is niet zo grootschalig, maar je ziet er de hele dag mensen lopen, fietsen, op een bankje zitten of sporten.

    Like

    1. Leuk dat je reageert! Het is een park dat goed wordt gebruikt. Van Bergen IJzendoornpark is ook een goed voorbeeld van een park waar omheen is gebouwd. Daar zijn de hoge huizenprijzen wellicht mede te danken (wijten?) aan de ligging aan dat park.

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.