Openbaar groen moet je doen!

2e column Steeds GroenMijn nieuwe column staat op de site van de Goudse Post! Dit keer over de onzekere toekomst van het openbaar groenonderhoud: de gemeente heeft het financieel zwaar en bezuinigt de komende 4 jaar structureel op het openbaar groen.

Lees hier de column, die helaas niet meer terug is te lezen op de site van de Goudse Post:

Openbaar groen, moet je doen!

Onlangs liep ik met onze hond door de buurt. De laatste tijd valt me op dat er veel meer onkruid en zwerfvuil in de plantsoenen ligt dan voorheen.  Ook worden dode struiken wel gerooid maar niet vervangen. Een plantsoen bleef zo maanden lang leeg en werd door andere hondenbezitters een tijdelijke uitlaatplaats zonder opruimplicht. Je kunt je er druk om maken of niet maar zo’n ‘vergeten’ plantsoen is geen fijne aanblik. Er zijn ook mensen die dan denken dat het dus logisch is om daar afval in achter te laten.

Waar blijft toch de onderhoudsploeg? Dat zit zo. Het onderhoudsniveau van een groot deel van het openbaar groen in Gouda is een paar jaar geleden teruggebracht van niveau B naar niveau C. Bij niveau B mag er in de plantsoenen wel wat onkruid staan en zwerfvuil liggen, maar moet het aanzicht toch wel behoorlijk zijn. Bij niveau C mag het allemaal wat rommeliger en mag de natuur/het zwerfvuil  meer zijn gang gaan. U begrijpt:  groenonderhoud op C-niveau is goedkoper dan op B-niveau. De keuze destijds voor een lager onderhoudsniveau was dan ook, het zal u niet verrassen, een bezuinigingsmaatregel van de gemeente.

Zoals bekend kampt Gouda met  financiële problemen en heeft het moeite gehad de begroting voor komend jaar sluitend te krijgen. Wat betreft het vooruitzicht voor de komende 4 jaar is men over het algemeen ‘voorzichtig optimistisch’ maar er zijn ook nog ‘veel risico’s en onzekerheden’ (uit de Programmabegroting 2016-2019). Het openbaar groen is geen prioriteit van de gemeente: er wordt niet noemenswaardig over geschreven  en de komende jaren zal er structureel, dus ieder jaar weer, minder aan het onderhoud ervan worden uitgegeven.

Nogmaals, je kunt dit erg vinden of niet maar ik ga mij zo langzamerhand toch wel wat zorgen maken. Er is al veel onderzoek gedaan waaruit blijkt dat openbaar groen van groot belang is voor de bewoners, voor flora en fauna, maar ook voor het klimaat in de stad, ook in Gouda. Ik heb daar geen onderzoek voor nodig trouwens: ik wandel liever met de hond door een park, groot of klein, dan langs een smalle groenstrook aan de kant van de weg.

Zoals bekend moet Gouda op zoek naar een andere uitvoerder van het dagelijkse onderhoud, want Cyclus stopt ermee. De nieuwe uitvoerder zal met een krimpend budget aan de slag moeten.  Benieuwd hoe die het gaat aanpakken. Hoe dan ook,  de gemeente is en blijft verantwoordelijk voor schoon, veilig en voldoende openbaar groen. In het belang van haar bewoners zou ze alle groene plekken in de stad moeten koesteren. En niet moeten straffen met minder geld.

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.