Bentwoud

bentwoud_006Midden in het Groen Hart is een mooie ontwikkeling aan de gang: Bentwoud. Dit nieuwe natuurgebied, gelegen tussen Zoetermeer, Benthuizen, Boskoop en Waddinxveen krijgt steeds meer vorm en dynamiek.

Nog maar 15 jaar geleden is begonnen met de aanleg ervan. Het is 800 hectare groot. Volgend jaar moet de inrichting klaar zijn. Naast bos omvat Bentwoud open graslanden, weides en watergangen met natuurlijke oevers. Er is een hondenlosloopgebied, een golfterrein, en er zijn veel speelmogelijkheden voor kinderen. Er liggen overal wandel-, fiets- en struinpaden, zodat je je eigen weg door het gebied kunt bepalen. De bedoeling is dat er eind dit jaar Schotse Hooglanders worden losgelaten het begrazingsgebied.

Hieronder een overzichtskaart van de beoogde situatie in 2016:

bentwoud

Het lijkt bijna een promopraatje, toch is het zo niet bedoeld. Ik ben echt enthousiast over dit natuurgebied midden in de dichtbevolkte Randstad. Natuurlijk is het niet erg groot en het is ook nog niet ‘klaar’, voor zover je daarvan kan spreken in de natuur: de bomen zijn nog jong en omdat nog niet alles is ingericht is het hier en daar nog wat ‘saai’ (veel grasland, rechte paden). Maar geef het een paar jaar, dan lijkt het alsof het er al tijden ligt.

bentwoud2foto's A.J.R. Kortenoeven

(foto’s hierboven en onder: A.J.R. Kortenoeven, omroepzuidplas.nl)

Als vrijwilliger in de beheergroep werk ik eens in de zoveel tijd in het Bentwoud. Met een vrij grote groep onderhouden we een bosperceel. We zagen in het dicht beplante stuk de wijkers om (met een handzaag!), zagen de stammen vervolgens in grote, verplaatsbare stukken en leggen die op rillen. Het is zwaar werk maar we werken in groepjes, zodat het zagen kan worden afgewisseld. We drinken tussendoor gezamenlijk koffie en na afloop is er een kop soep. We zijn de hele tijd buiten en alleen bij regen schuilen binnen voor de koffie en/of lunch. Hoewel ik wel eens verstek moet laten gaan help ik zo vaak mogelijk mee. Het is een welkome afwisseling van mijn kantoorbaan. En leerzaam ook: ik heb tijdens mijn opleiding veel theorie over bosonderhoud gehad en het is goed om dit nu ook in de praktijk te brengen.

bentwoud1

Beheer is vaak een kwestie van een lange adem. Je ziet niet altijd gelijk het resultaat van je werk en zeker bij bosonderhoud moet je ver vooruit kunnen kijken (figuurlijk dan!). Voor mij snijdt het mes van dit vrijwilligerswerk dan ook aan twee kanten: ik ben lekker buiten bezig en tegelijkertijd doe ik werkervaring op.

Lees meer over Bentwoud op staatsbosbeheer.nl en zuid-holland.nl. Vanaf laatstgenoemde site kan de overzichtskaart worden gedownload. Er is ook een actieve Vereniging Vrienden van Bentwoud en een Gebruikersgroep, zie bentwoud.info

(openingsfoto, www.mooizuidplas.nl)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.