Arme grond en inspiratie

Afgelopen week heb ik als groenvrijwilliger twee dagen op Tuinidee 2017 ‘gestaan’ in het Tuinatelier. Misschien wel 1 van de drukst bezochte stands van de beurs: bezoekers konden er terecht voor een kort consult van een tuinontwerper, voor informatie en advies over beplanting,  plantenziektes en snoeiwerk.  Ook kon men een grondmonster laten nemen.

20170217_155908_tn

De ontwerpers waren de hele dag, op vrijdag zelfs van 10 uur ‘s morgens tot 9 uur ’s avonds, volgeboekt. Bezoekers konden zich inschrijven bij een van de hostesses bij het Tuinatelier en een consult reserveren. Het was bijna eng om te zien hoe snel de mensen zich na het openen van de beurs richting ‘onze’ stand begaven, om er maar zeker van te zijn dat ze gebruik konden maken van het (gratis) consult! Er stond vooral in de ochtend soms een hele lange rij. Gedurende de dag had de hostess haar handen vol aan het goed laten verlopen van al die ‘time slots’.

Ik was een van de tuinadviseurs. Ik kreeg veel vragen van mensen die weliswaar een tuinontwerp hadden maar nog geen idee welke planten ze erin konden en wilden zetten.  Of mensen die wel wisten wat ze  ‘ongeveer’ wilden maar graag hierover wilden afstemmen.  Mijn advies was natuurlijk vrij algemeen en het ging dan ook veel meer om het aanreiken van ideeën en inspiratie. Omdat het Tuinatelier in de hal met inspiratietuinen stond was dat niet moeilijk. We waren omgeven door thematische tuinen waarin nieuwe en beproefde plantensoorten naast elkaar werden toegepast. Maar ook echt bijzondere tuinen, materialen, toepassingen en handige vindingen.  En in de stand lagen tal van tuinboeken, die men kon doorbladeren.

Over de volgende ‘probleem’-onderwerpen kregen we meerdere vragen:

–          fruitbomen met ziektes, met te weinig of rottend fruit
–          heesters/vaste planten met ziektes
–          snoeien van oudere heesters en van bomen
–          mos/kale plekken in het gras
–          planten die niet aanslaan

Daarnaast nam ik grondmonsters, van kleine hoeveelheden aarde die bezoekers hadden meegenomen in uiteenlopende potjes, zakjes en doosjes. Voordat we een grondmonster namen vroegen we altijd waarom men de zuurgraad en voedingswaarde gemeten wilde hebben.  Veruit de meeste mensen  wilden de stand van zaken van hun tuingrond weten omdat ze problemen ondervonden of omdat ze hun tuin gingen (her)inrichten. Wat opviel was dat de pH-waarden over het algemeen neutraal waren (tussen de 6,5 en 7,5) maar dat de voedingswaarden altijd te laag waren. Soms liep het metertje niet verder op dan 0,01, terwijl een waarde van minimaal 1,00 toch wel nodig is voor een redelijk gezonde tuingrond. We hebben dus heel wat bemestingsadviezen gegeven!

Het was helemaal geweldig om dit een paar dagen te mogen doen, ik heb er erg van genoten!

Bewaren

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.