Water en groen

In het kader van de waterschapsverkiezingen verscheen maandag bij Metro een speciale watereditie. Hierin werd het belang van stedelijk (openbaar) groen in verschillende bijdragen genoemd. Dat is mooi maar ook logisch want in een stedelijke omgeving hebben ze elkaar hard nodig.

In tijden van klimaatverandering, met perioden van hevige regenval, is een goede waterberging en –opslag essentieel. Juist in stedelijk gebied, waar sprake is van veel verharding (bebouwing en asfalt) kan wateroverlast door overstroming optreden, omdat het water weinig mogelijkheden heeft te infiltreren in de bodem en dus versneld afgevoerd wordt naar de riolering en het oppervlaktewater. Openbaar groen vergoot de capaciteit van de bodem, waardoor meer water kan worden geabsorbeerd, het (tijdelijk) kan worden geborgen en piekafvoeren naar het oppervlaktewater kunnen worden verminderd.

Maar stedelijk groen is ook voor een ander aspect van klimaatverandering van belang: in perioden van hitte en droogte zorgen parken en waterpartijen voor afkoeling.

In het RIVM-rapport ‘Klimaatverandering in het stedelijk gebied. Groen en waterberging in relatie tot de bodem’ uit 2011 wordt een aantal maatregelen genoemd die gemeenten kunnen nemen om de waterberging en –opslag te bevorderen en zo de stad klimaatbestendig te maken. De voorgestelde maatregelen onderstrepen het belang van stedelijk groen. Zo worden maatregelen genoemd als de aanleg van wadi’s en waterbuffers (plassen, kunstmatige waterpartijen) en van waterpleinen. Maar ook het stimuleren van burgers om hun tuinen niet volledig te betegelen, om groene daken of geveltuintjes aan te leggen.

In een aantal steden zijn al initiatieven gestart of uitgevoerd. Bekend is inmiddels het waterplein in Rotterdam, ontworpen door De Urbanisten.

Waterplein Rotterdam. (foto www.rijnmond.nl)

Bekijk hier de video uit 2011 over het ontwerp van het plein en hoe het werkt. Inmiddels is het waterplein aangelegd en eind 2013 in gebruik genomen.

 

Een mooi voorbeeld van een wadi is aangelegd in Doetinchem. En niet te vergeten in ‘mijn’ eigen wijk, Bloemendaal in Gouda, waar een aantal jaar geleden het Park Atlantis opnieuw is ingericht, waarbij de focus op waterberging is komen te liggen.

Het pleit allemaal voor voldoende openbaar groen in de stad. Hopelijk houden gemeentes, als ze weer eens bezuinigen op openbaar groen, hier rekening mee.

openingsfoto: Nico J. Boerboom

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.