Roodbladige hortensia

Tuinblog – De roodbladige boerenhortensia in de voortuin is mij een doorn in het oog en toch laat ik hem staan. Ieder voorjaar denk ik, en nu gaat ie eruit. En vervolgens doe ik dat toch niet.

De voortuin deel ik met de buren. Vier, vijf jaar geleden moesten we de tuinen ophogen en dat was een mooi moment om weer eens naar het ontwerp van de gezamenlijke voortuin te kijken. Ik had bedacht dat het leuk en mooi zou zijn om een soort losse boerenhortensia haag te planten. Ze ‘doen’ het heel goed in onze tuinen en in het ontwerp had ik ze redelijk dicht bij het huis gezet, dus in de zomer en het najaar konden we dan goed op de roze bloemen kijken.

We bedachten dat 3 hortensia’s wel zouden volstaan. Bij het ontwerp waren we al uitgegaan van het zoveel mogelijk hergebruiken van bestaande planten. Nu hadden we nog 3 hortensia’s ‘over’, dus dat leek gemakkelijk opgelost.

Helaas ging 1 ervan in de daarop volgende winter dood. Ik kocht een nieuwe, ergens in mei, die al een eind in bloei was. Ik lette erop dat de bloemen dezelfde kleur hadden als de andere twee. Het blad was wel wat roder dan normaal maar ik dacht dat dit aan de potgrond lag.

Die zomer was het beeld nog niet zoals we het voor ons zagen, want mijn nieuwe hortensia had het zwaar en kwijnde in warme periodes geregeld weg. Ondertussen had ik al door dat ik een roodbladige hortensia had gekocht, waarschijnlijk een Hydrangea macrophylla ‘Merveille Sanguine’, en hoopte ik dat ie dood zou gaan, zodat ik hem kon vervangen door een groenbladige.

rode hortensia

Maar wonder boven wonder overleefde hij de winter. Nu staan er al weer een paar jaar drie boerenhortensia’s naast elkaar in de tuin waarvan er twee groene bladeren hebben en 1 donkerrood blad. Dit ziet er, zeker bij het uitlopen in het voorjaar stom uit. Gelukkig verkleurt het blad naarmate de zomer vordert naar groen. In de maanden juli-september is het idee van de haag wel goed te zien.

Is daarmee mijn roodbladige hortensia een ‘stomme’ aankoop geweest? Ja! Maar ik vind hem stiekem heel mooi als hij, met diep donkerrode bladeren uitloopt. Veel mooier dan zijn groene soortgenoten.

Ieder jaar dus maar even doorbijten in de maanden maart-juni.

Een gedachte over “Roodbladige hortensia

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.