Bruisende parken

Vandaag in NRC Handelsblad een aanstekelijk artikel over het Vroesenpark in Rotterdam. Gelegen in de 30-jaren wijk Blijdorp is dit eens wat slaperige buurtpark in een paar jaar veranderd in een bruisende ontmoetingsplek voor heel Rotterdam.

Er worden culturele festivals georganiseerd, er is een succesvolle hondenspeeltuin aangelegd en op dit moment wordt de laatste hand gelegd aan een theepaviljoen. Daarnaast was en is het een echt buurtpark, waarin de hond wordt uitgelaten, wordt gejogd en gespeeld, en waar families op mooie dagen samenkomen en ‘s avonds de barbecue aansteken. Kortom, een park dat de wijk laat bruisen.

Wat zou het mooi zijn als we zoiets in Gouda ook zouden kunnen realiseren! Een ontmoetingsplek waar naast ‘gewone’ buitenactiviteiten ook festivals en evenementen kunnen worden gehouden. Nu is Gouda niet te vergelijken met Rotterdam, ik weet het. Om te beginnen hebben we geen grote stadsparken, die duizenden bezoekers per dag aankunnen.

Maar toch, ik zie ook voor onze stad mogelijkheden om met name jongeren en jonge gezinnen te bedienen. Want Gouda presenteert zich nu nog, het spijt me te moeten zeggen, te veel met oudbakken evenementen. Voor Japanners, Fransen, Duitsers en 60-plussers zijn de kaasmarkt, de keramiekdagen, montmartre (soort vlooienmarkt), het stoffenspektakel (echt waar) en de Hofstedendagen wellicht hartstikke leuk, maar als je 16, 20, 30,40 bent ga je daar echt niet heen. Hooguit een keer als 30-er, als je kleine kinderen hebt.

Ik zie twee mogelijke groene locatie voor me: voor de kleinschaliger activiteiten het Groenhovenpark en voor de wat grotere het park Wilhelminakade, beide gelegen aan de westkant van Gouda.

Het Groenhovenpark ligt in de wijk Bloemendaal en heeft een goede indeling: grasland afgewisseld met bosschages. De routing is ook prima en bovendien is er een groot parkeerterrein. Het park mist echter een verblijfsfunctie, je loopt er alleen maar doorheen, omdat er geen/onvoldoende picknicktafels, vuilnisbakken, bankjes zijn. De graslandjes zijn nogal ‘ruig’, waardoor je niet de behoefte voelt om er met je handdoekje te gaan liggen. Jammer, het park zou nog veel meer een ontmoetingsplek kunnen worden. Ik heb daar wel ideeën over, zie onder meer mijn blog Hondenspeeltuin SVP!.

En dan Wilhelminakade: veel open grasland, omringd door bomenrijen en singels, aan de rand van de stad. OK, er moet nog wel wat geïnvesteerd worden in een fatsoenlijke toegangsweg maar de lay-out vraagt gewoon om het organiseren van kleinere festivals. Echt waar, ga maar kijken!

Misschien denk ik nu wel erg outside the box en ja, ik weet het; Wilhelminakade ligt net buiten de gemeentegrens van Gouda, aan de andere kant van de Gouwe. Maar kom op, het lijkt me in deze tijden van gemeentelijke samenwerking geen onmogelijkheid om samen met Waddinxveen vorm te geven aan een regionale publiekstrekker. Bruisende parken, ook in en voor Gouda (en Waddinxveen)!

 (foto Marco de Swart)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.