Waarde van groen

Kalmar_stadsparkIn de wetenschapsbijlage van NRC dit weekend stond een artikel over de waarde van natuur. Economen, ecologen, milieukundigen en natuurbeschermers doen hier gezamenlijk onderzoek naar.

Reden: door de financiële waarde van de natuur te bepalen zou deze meer kans hebben tegenover kettingzagen, asfalt en fabrieksschoorstenen. En, voeg ik daaraan toe, aan de bezuinigingsdrift van veel gemeenten op het (beheer en onderhoud van) openbaar groen in de stad.

Wat is de waarde van natuur? Het artikel haalt een onderzoek uit 1997 (!) aan van de Amerikaanse milieu-econoom Robert Costanza, waarin hij heeft berekend dat (citaat uit de krant) ‘de totale waarde van ecosysteemdiensten van de natuur, van bestuiving en bodemvorming tot plantenrassen en “regulering van de chemische balans in de atmosfeer”’, een slordige (onlangs bijgestelde) 125.000 miljard dollar per jaar bedraagt. En dit is dan een grove schatting, want is dat ‘de’ waarde?

En wat wordt onder ecosysteemdiensten verstaan? Het zijn diensten die de natuur levert aan de mens. Er schijnen 20 tot 25 diensten te zijn, waaronder de teelt van gewassen, schone lucht, de jacht, toerisme en drinkwaterwinning uit grondwater. Maar ook minder tastbare zaken als het opvangen van fijnstof en het vastleggen van kooldioxide door bomen en planten.  Maar hoe bereken je de gevoelswaarde van natuur voor de mens?

Wetenschappers aan de Universiteit van Wageningen zijn begonnen met het in kaart brengen van de bijdrage van de natuur in Limburg aan de economie. Zij berekenden van 7 ecosysteemdiensten de gezamenlijke waarde voor de economie van de provincie Limburg en kwamen uit op een totaal bedrag van 112 miljoen euro per jaar. En de Mokerhei levert daarvan per jaar zo’n 4 ton op. Internationaal vinden vergelijkbare onderzoeken plaats.

Ja, misschien moeten we daar maar naartoe: gewoon precies uitrekenen wat groen oplevert. En wat het kost als bossen worden gekapt of natuurgebieden worden opgeheven. Het artikel in NRC haalt milieu- econoom Pieter van Beukering aan (VU): ‘naar een econoom op de kansel wordt beter geluisterd dan naar een ecoloog’.

Voorbeelden van openbaar groen in en rond de stad. Wat kost het en wat levert het op?

Vertaald naar de kostenpost openbaar groen op de gemeentelijke begroting: overtuig de politiek niet langer alleen met ecologische en sociale argumenten maar laat een strakke kosten/batenanalyse zien.

Op NRCQ staat een overzichtelijke bewerking van het artikel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.