5 favoriete NL parken/pleinen

De Amerikaanse organisatie Project for Public Spaces (PPS) heeft onlangs in de blog More Great Public Spaces: Nominate Your Favorite Plazas and Parks lezers opgeroepen foto’s in te zenden van favoriete parken en pleinen. Het mogen plekken zijn van over de hele wereld.

Voorlopig staan er alleen foto’s op die ze zelf hebben geplaatst. Op de foto’s met toelichting zijn allemaal groene openbare ruimtes te zien in een stedelijke omgeving waarin mensen verblijven, elkaar ontmoeten, een boek lezen, en genieten van de schaduw van de bomen. Precies wat de bedoeling is van stedelijk groen: het verbindt mensen, geeft verkoeling op hete dagen en biedt bezoekers een time-out van de hectiek van de stad.

De oproep zette mij aan het denken over wat mijn favoriete Nederlandse park en/of plein zou zijn. Omdat ik in Gouda woon ligt ons historische marktplein, met als middelpunt het prachtige oude stadhuis, voor de hand.

Het is echter niet mijn favoriete plein. Het is op dagen dat er geen markt of evenement is een leeg plein. Het biedt weinig tot geen mogelijkheid om te zitten. Door stadsbezoekers wordt het voornamelijk gebruikt als doorgaande route. En dan de terrassen aan de rand van het plein. Deze zijn allemaal van elkaar en van het plein gescheiden door schermen. Interactie met de directe omgeving is zo vrijwel uitgesloten. Hierdoor maken ze geen onderdeel uit van het plein en vormen ze ook samen geen geheel. Tot slot, en dan houd ik op, helpt het ook niet er tussen het plein en de trottoirs en terrassen een weg loopt.  Kortom, ruimte voor verbetering!

OK, nu naar 5 parken en pleinen waar ik blij van word. Erover nadenkend was de verleiding eerst groot om het Parijse Jardin du Luxembourg te noemen of het Piazza IX Aprile in Taormina.  Dat klinkt misschien bereisd maar doet onrecht aan onze prachtige Nederlandse parken en pleinen. Daarom, een top 5 van mijn favoriete stadsparken en pleinen in Nederland:

  1. Park Sonsbeek in Arnhem. Dit park heeft alles wat een stadspark ‘moet’ hebben: een prachtig ontwerp, een schitterende ligging, zeer toegankelijk en veel verblijfsmogelijkheden.
  2. Het Vrijthof in Maastricht. Voorbeeld van een plein met allure. Genoeg bankjes om te verblijven. Ook hier loopt een weg tussen het plein en de terrassen, maar toch blijft het een geheel en heb je vanaf het terras een link met het plein en met aangrenzende terrassen. De dubbele bomenrijen maken het wat mij betreft helemaal ‘af’.
  3. Landgoed Clingendael in Den Haag. Een oase in de stad met een exotische uitstraling: in het voorjaar staan de talloze azalea’s en rododendrons in bloei. De Japanse tuin is dan ook op zijn mooist, maar ik bezoek deze juist ook graag in de herfst, als de acers verkleuren. Het park wordt veel gebruikt en het theehuis is een goede reden er nog wat langer te verblijven.
  4. Domplein, in Utrecht. Een beetje jeugdsentiment maar objectief ook een geweldig plein, omsloten door prachtige historische gebouwen. Vanaf de terrassen heb je daar een mooi zicht op. Er loopt een weg door maar deze domineert toch niet.
  5. Het Park in Rotterdam. Vader en zoon Zocher hebben medio 19e eeuw een prachtig park ontworpen in Engels landschapsstijl. Het heeft een open karakter waardoor je steeds contact houdt met de stad. Heel mooi.

Het is een persoonlijk lijstje en ik ben dan ook heel benieuwd naar jouw favoriete Nederlandse plein en/of park!

(foto’s markt Gouda: google maps;  park sonsbeek: http://www.bezoekerscentrumsonsbeek.nl/park-sonsbeek/beschrijving/; foto het vrijthof: http://www.panoramio.com/photo/23615720; foto het park: https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.0/)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.