Groen en vuurwerk gaan niet samen

Vanaf het dakterras hadden we een mooi uitzicht over de stad en onze wijk. We kregen een prachtige vuurwerkshow voorgeschoteld; de ene knal nog harder dan de andere en veel lichtbollen, – waaiers en -fonteinen.

Onze hond zat intussen rillend van angst in het donkerste hoekje van de bijkeuken, terwijl de kat onrustig door de kamer liep. Eerder hadden we staan kijken bij het vuurwerk dat we zelf afstaken. Alles ging goed totdat er een vuurpot omviel en de pijlen recht op ons af kwamen. Een ervan raakte het onderbeen van mijn buurvrouw. Dat was schrikken. Op haar been verschenen al snel twee flinke blauwe plekken. Achteraf hebben we nog geluk gehad, het had veel erger kunnen aflopen.

Vuurwerk roept bij mij tegengestelde gevoelens op: ik vind het leuk en ik heb er een hekel aan. Ik vind het leuk en spannend en ben er mee opgegroeid. Het markeert met veel licht en lawaai een nieuw jaar. Het veroorzaakt echter ook ongelukken en is schadelijk voor natuur en milieu. Huisdieren, zoals onze hond en kat, raken ervan in paniek of zijn op z’n minst onrustig. Maar ook dieren in het wild ondervinden veel last van vuurwerk.

vuurwerktroep-300x234De effecten van vuurwerk op natuur en milieu zijn ook van langere duur. Vuurwerk veroorzaakt lucht- en bodemvervuiling. Op een nieuwjaarsdag ligt de concentratie van fijnstof vaak wel zeven tot acht keer zo hoog als de normale dagconcentratie. En tijdens de eerste twee uur van het nieuwe jaar kunnen ze wel tientallen keren zo hoog als normaal. Het inademen van fijnstof is schadelijk voor de gezondheid. Bodemvervuiling wordt veroorzaakt doordat de schadelijke stoffen in onverbrande resten van vuurwerk en in de kleine stofdeeltjes neerdalen en in de bodem terechtkomen. Het gaat om schadelijke zware metalen die schadelijk zijn voor de gezondheid van mens en dier. Zo is koper in hoge concentraties giftig voor dieren die in het water leven en schadelijk voor planten. De vervuiling verplaatst zich naar het oppervlaktewater. De zware metalen kunnen niet worden afgebroken door biologische processen en blijven dus het milieu vervuilen. Zo komt ongeveer achttien procent van al het koper in het oppervlaktewater uit vuurwerk. (bron: www.milieucentraal.nl)

Deze vervuiling is niet direct zichtbaar. Wel zichtbaar zijn de rode papiertjes, die soms nog weken in het gras, tussen de struiken en de tegels liggen. Vorig jaar nog heb ik een paar plastic zakken met dit afval voor ons huis opgeruimd. Wij waren dat jaar niet thuis geweest tijdens oud en nieuw. Ik was dus de rotzooi van een ander aan het opruimen.

De troep, onze bange huisdieren, het ongelukje, maar vooral de schade aan natuur het milieu: ik heb de balans dit jaar opgemaakt, wat mij betreft wordt consumentenvuurwerk zo snel mogelijk verboden. ‘Groen’ en vuurwerk gaan gewoon niet samen.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.