Meer bijen? Plant een boom!

Als je meer bijen in je tuin wilt denk je al snel aan de bloemen van een- en tweejarigen en vaste planten. Maar denk dan ook eens aan het planten van een boom. Er zijn genoeg soorten bomen met bloemen die belangrijk zijn voor bijen.

Dit blijkt ook uit onderzoek door imkers van het zg. bijenbrood van honingbijen. Met stuifmeelbemonstering op een proefbedrijf werd inzichtelijk gemaakt welke drachtplanten uit de omgeving belangrijk zijn voor de samenstelling van dit bijenbrood.

foto: bee-healthy-apitherapie.nl/apitherapie/bijenbrood/

 Wat is bijenbrood?

‘Bijenbrood is gemaakt van stuifmeel dat door de bijen verzameld is. Stuifmeel (pollen) van de meeldraden van bloemen wordt door de bijen in de vorm van stuifmeelklompjes aan de achterpootjes naar de korf of kast gebracht. Het wordt daar door de huisbijen met de bovenkant van de kop in de cellen gestampt, onder toevoeging van een kleine hoeveelheid honing, speeksel, maagsap en bijenwas. Het stuifmeel in de raat ondergaat verschillende scheikundige processen door de werking van de enzymen uit speeksel en maagsap, micro-organismen, vocht en de temperatuur in de bijenkorf (35-36°C) en rijpt in twee weken tot het zogenaamde bijenbrood. Het is de bron van eiwitten, vetten, micro-elementen en vitamines voor de bijen’ (www.imkerijlansingerland.nl/pagina6.html). Voedster bijen geven het ook aan de larven. Kortom, bijenbrood is van levensbelang voor deze nuttige dieren.

Wat bleek nu uit het bemonsteringsonderzoek? Dat naast stuifmeel van planten er ook veel stuifmeel van bomen in de omgeving gevonden werd . In april en mei bestaat veel bijenbrood uit stuifmeel van wilgen, kastanjes, appel/perenbomen of esdoorn, al naargelang het voorkomen van deze bomen. In juli/augustus komt het stuifmeel voornamelijk van de tamme kastanjes en/of de lindes. Daarna wordt het aanbod van stuifmeel van bomen een stuk minder. Terwijl het bijenvolk zich dan voorbereidt op de winter en nog steeds stuifmeel verzamelt.

De bijenboom

foto: D.L. Nickrent. Available from: http://www.phytoimages.siu.edu

Gelukkig is er een boom die tot  laat in de winter bloeit met grote tuilen witte bloemen: de bijenboom (what’s in a name) of Tetradium daniellii. Ik las vandaag over deze boom op de tuinscheurkalender. Omdat ik de boom nog niet kende ben ik er wat meer over gaan lezen (zie ook hieronder). De bijenboom is een vrij kleine boom (max. 8-10 meter), met waaiervormige kroon en sierlijk geveerd donkergroen blad. Als de boom is uitgebloeid verschijnen er lichtrode vruchtjes waar vogels graag van eten.

Kortom, de bijenboom is een boom die wat mij betreft veel meer mag worden aangeplant, is het niet in particuliere tuinen, dan wel in het openbaar groen. Wat dat laatste betreft, uit een interview met dendroloog Jaap Smit in het blad Boomzorg: ‘Het is echt een boom voor in de wijk… Hij wordt niet al te groot, groeit goed, is voldoende winterhard … Je kunt de bijenboom als geleide boom gebruiken, maar ook als meerstammige struik. Hij biedt dus volop mogelijkheden voor toepassing in de openbare ruimte … een snelle groeier, zeker als hij het eenmaal naar zijn zin heeft. Hij is goed verplantbaar en redelijk bodemvaag; je moet hem alleen niet op heel zware en heel natte grond neerzetten. En het is een betaalbare boom…’

Ik ben overtuigd: gemeenten in Nederland, plant bijenbomen! En dat allemaal vanwege een tekstje op een tuinscheurkalender…

Gelezen

  • ‘‘Eigenlijk klopt alles aan deze boom’, Boomambassadeur Jaap Smit (Cobra boomadviseurs) over de Tetradium daniellii’, door Peter Voskuil, juni 2015, op www.boomzorg.nl
  • ‘Met bomen, meer bijen’, door Boki Luske en Leen Janmaat, uit Ekoland, oktober 2016 (via www.groenkennisnet.nl)

 

 

 

 

 

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Een gedachte over “Meer bijen? Plant een boom!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.