5 favoriete herfstplanten

Hoe leuk zijn lijstjes maken! Deze gaat over mijn vijf favoriete herfstplanten.  Planten die in de herfst op hun mooist zijn. Althans volgens mij. Ze staan (niet toevallig!) allemaal in mijn tuin, zodat ik ze vaak kan bewonderen.

Op nummer 1 staat de dahlia. Een plant die ik pas de laatste jaren heb ontdekt en probeer veel toe te passen in mijn tuin. Ik zeg probeer want vaak zie ik geplante knollen niet meer opkomen. Wat is er dan aan de hand? Soms ontdek ik te laat dat de slakken de jonge blaadjes stelselmatig opvreten, waardoor de plant het maar opgeeft en ondergronds blijft. Maar de knollen die wel opkomen produceren  prachtige bloemen in allerlei vormen en maten en in vrolijke kleuren. Ik word er blij van!

Op nummer 2 de herfstanemoon. De witte, want die steekt zo mooi af tegen de donker groene bladeren van de hedera. De bloemen zijn net spiegeleitjes. In de wind dansen ze aan de lange dunne stengels. De spierwitte bloemblaadjes lijken haast licht te geven als het gaat schemeren. Heel mooi.

Op nummer 3 de clematis terniflora, de bosrank. Toen wij ons huis 9 jaar geleden kochten stond hij al tegen de garagemuur. Een geweldige clematis soort, afkomstig uit Japan, met een zee aan kleine witte (geurende!) bloemen, waar bijen gek op zijn. En hij bloeit vanaf september tot in november. Een geweldige aanwinst voor de tuin in de herfstmaanden.

Op nummer 4 de pennisetum, of te wel lampenpoetsersgras.  Als ik er langs loop moet ik gewoon altijd even de zachte aren aanraken. Het is een sierlijk grassoort, die zich gemakkelijk laat toepassen. En het in mijn tuin erg goed doet. De pluimen komen ook zo mooi open, de rollen zich langzaam uit. En zo heerlijk zacht dus.

Op nummer 5 de wilde wingerd. Ik weet het, het is een flinke groeier die gemakkelijk een hele gevel in beslag kan nemen maar wat een kleur hebben de bladeren rond deze tijd van het jaar. Zo intens rood, daar blijf ik naar kijken. Hij staat niet helemaal goed in mijn tuin, want er staan te hoge struiken voor. Het blad daarachter blijft groen. Maar waar dat niet het geval is en de hij de vrije ruimte krijgt, ‘bloeien’ de vuurrode bladeren.

 

 

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.