Hondenspeeltuin SVP!

Ik wandel met de hond aan de lijn door het Groenhovenpark. Ze loopt weer slecht mee: neus op de grond en bij iedere grasspriet staat ze stil. Ze mag loslopen in het park en reken maar dat ze dat ook wil.

Maar het is een teckel en in het Groenhovenpark is veel water. We hebben haar er al heel wat keren uitgevist.

In datzelfde park ligt een voetbalveld. Met een hek er omheen. Altijd als ik er langsloop is dat veld leeg en is het hek op slot. Op woensdag- en vrijdagmiddag en vaak ook in het weekend. Iedere keer kijk ik er verlangend naar: een ideale honden-speelplek! Zoiets hebben we niet in onze wijk (en onze stad!).

veldgroenhovenpark
Leeg voetbalveld in Groenhovenpark.

In een aantal andere steden zijn ze wel: een omheind veld, soms klein, soms groot. Honden spelen er met elkaar of rennen eindeloos rondjes. Baasjes zitten langs de kant op bankjes, lezen de krant of praten met elkaar. Voldoende afvalbakken voor het opruimen van de poep. Bord aan de poort met de spelregels.

Een googlezoektocht levert op dat onder meer in Nijmegen, Arnhem, Almelo, Deventer, Amsterdam en Rotterdam zulke speeltuinen zijn. Op de foto’s blije honden en tevreden baasjes.

Zou het ook kunnen in het Groenhovenpark? Zou de gemeente zover te krijgen zijn? Ik neem tenminste aan dat het veld van de gemeente is. Ik zal wel iets over het hoofd zien, want ik zal toch niet de enige hondenbezitter zijn die dit is opgevallen?

Op de site dier-en-natuur.infonu.nl staat een aantal voorwaarden waaraan een hondenspeeltuin moet voldoen:

 • de speeltuin is omheind en ruim (check)
 • er staan bomen die voor schaduwplekken zorgen (check)
 • het is een veilige en niet afgelegen locatie (check + voldoende parkeergelegenheid!)
 • de speelplaats wordt goed onderhouden (check: het veld ligt er altijd prima bij)
 • heeft minstens één of twee speeltoestellen voor honden
 • een gedeelte is gevuld met zand om lekker kuilen te graven
 • er staan bankjes voor de baasjes
 • dispenser op een paal met hondenpoepzakjes
 • vuilnisbak(ken) om de poep in te deponeren

hondenspeelplek

Het lege voetbalveld voldoet al aan de belangrijkste voorwaarden. En voor de rest ziet het er toch niet onmogelijk uit? Wat speeltoestellen, vuilnisbakken en bankjes zal de gemeente toch niet opbreken? Desnoods ‘offert’ de gemeente een deel van het veld op, het is groot genoeg.

Bijkomend voordeel: het park zal er van opvrolijken. Nu ligt het er nogal eens verloren bij, met zijn rug naar de wijk, verscholen achter het Groenhovenbad.  Met de hondenspeeltuin  zal het een gezellige ontmoetingsplaats kunnen worden voor de hondenbezitters in de wijk. Terwijl de baasjes bij de honden blijven kunnen de kinderen spelen in de prachtig aangelegde natuurspeeltuin dat er praktisch naast ligt.

Ik zie alleen maar voordelen!

4 gedachtes over “Hondenspeeltuin SVP!

 1. Ik ben het geheel met je eens. Het zou leuk zijn als Gouda ook eens iets voor de honden zou doen. Vijf jaar geleden woonden wij in Vleuten, een klein dorp maar wel met 4 ! omheinde hondenspeelplaatsen. Wij wonen in Goverwelle, prachtig en ruimte genoeg voor een omheinde speelruimte. Met alle honden in Gouda zou je toch bijna denken dat er wat geld over zou zijn van alle hondenbelastingen die er binnen komen. Kom op Gouda !

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.