Bezuinigen 2

Volgende week vindt een voorbereidende bijeenkomst plaats van de Goudse Gemeenteraad over, onder meer, de korting van 500.000,- euro op het groenonderhoud.

500.000 euro. Ik moet het even verwerken. Om het allemaal beter te begrijpen heb ik de begroting 2015-2018 er bij gepakt. Hopelijk wordt hierin uitgelegd waarom er zoveel moet worden bezuinigd op onderhoud van openbaar groen en staat daar een toekomstvisie tegenover waar de burger en de stad wat mee kunnen.

Dat valt tegen. Het eerste dat me opvalt is het lage ambitieniveau als het gaat om openbaar groen in het algemeen. In het hoofdstuk ‘Duurzaamheid en stedelijk beheer’, onder het kopje ‘Wat willen we bereiken?’ komt de gemeente niet verder dan ‘het afstemmen van de inrichting en het beheer op gebiedsfuncties’.

Bij het onderdeel ‘Bruggen, tunnels, groen, straten, wegen, pleinen’ (ja, alles wat buiten staat wordt op een hoop gegooid) wordt dit in andere bewoordingen nog eens herhaald : ‘Bij de inrichting en beheer van de openbare ruimte speelt functionaliteit in diverse opzichten een rol. De functie en het gebruik verschilt per gebied zoals bijvoorbeeld bij beheer en onderhoud van de buitenruimte.’ Dit is geen toelichting, dit zijn open deuren, algemeenheden.

Verder zoekend wordt er onder het kopje ‘Beleid’ (sic) kort wat geschreven over de beeldkwaliteit van de buitenruimte. En dat is het. Daar moeten we het mee doen.
Tekenend voor het lage ambitieniveau, anderen noemen dit ‘visieloos’, is dat het begrip ‘openbaar groen’ in de hele begroting alleen voorkomt in het overzicht van de exploitatie.

Openbaar groen en het onderhoud daarvan verdienen meer aandacht en visie, ook in een programmabegroting!

Aangekomen bij de cijfers blijkt, dus, dat de uitgaven op groenonderhoud in 2015 met 500.000 euro worden gekort. In 2014 was dit nog begroot op 3.755 miljoen, voor 2015 wordt 3.303 uitgetrokken. Waar wordt dan op gekort? Het blijkt te gaan om het onderhoud van sierheesters en plantsoenen (verlagen onderhoudsniveau), blokhagen (idem) en bloembakken (worden verwijderd).

Ik moet even iets rechtzetten: het begrip ‘openbaar groen’ wordt nog 1 keer genoemd. In het hoofdstuk ‘Onderhoud kapitaalgoederen’ wordt  openbaar groen genoemd als 1 van de kapitaalgoederen van de gemeente Gouda. Dit zijn goederen, en ik citeer: ‘waarvoor investeringen nodig zijn en die daarna regelmatig onderhoud vergen.’

500.000,- euro bezuinigen: dit klinkt niet als investeren, toch? Ik wens de raad veel sterkte met het in goede banen leiden van deze bezuiniging. Het woord burgerparticipatie is al gevallen. Hierover meer in een volgende blog.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.